Veilig en snel voedselpakketten uitdelen, zo doen ze dat in Oss

Een beperkt aantal vrijwilligers, geen sociaal contact, geen keuze. Wel een voedselpakket. Samengesteld en uitgereikt in een doos en tas. Dat zijn de kenmerken van de aangepaste uitgifte van de Voedselbank voor Oss en Omgeving vanwege het coronavirus. Een uitgifte waarin de Osse Voedselbank gelooft en denkt dat daarmee in de periode van het virus de Voedselbank open kan blijven en de klanten een voedselpakket kunnen blijven ophalen.

Binnen een paar dagen had het crisisteam van de Voedselbank Oss het nieuwe uitgiftesysteem op de rails. De uitgangspunten van het RIVM en de richtlijnen van Voedselbanken Nederland waren het uitgangspunt. Maar ook wilde het bestuur dat de Voedselbank open zou blijven en het gevaar voor de vrijwilligers op besmetting nihil zou zijn.
Toevallig of niet, maar het bestuur van de Osse Voedselbank was al aan het brainstormen over een geheel nieuwe vorm van uitgifte: Voedselbank 3.0. Nodig omdat het plafond van het aantal klanten dat de Voedselbank in Oss kan helpen, met rasse schreden nadert. Nu zijn er 225 klanten en met de huidige vorm van uitgifte kunnen er 240 tot 250 huishoudens geholpen worden.

Omdat het nu noopt, is een deel van dit plan al direct ingevoerd. De Voedselbank biedt het pakket in een doos/tas aan, zodat het overpakken van de producten niet meer nodig is. Daarmee kunnen de klanten sneller worden geholpen en kunnen er meer huishoudens in dezelfde tijd een pakket krijgen. Voor nu betekent het dat in Oss een klant binnen één minuut van een voedselpakket kan worden voorzien en er geen direct contact hoeft te zijn tussen de klant en de vrijwilliger.

De uitgifte van donderdag is daarom zo opgezet. In de dagen vooraf werden 225 dozen ingepakt en dichtgeplakt en donderdagmorgen kwamen daar tasjes met verse producten en brood bij. Om 13.30 uur stond alles klaar en kon de aangepaste uitgifte beginnen. Het werkte, het helpen van de klanten ging in een razend tempo. Even pasje laten zien, de doos stond dan direct klaar, samen met het tasje verse spullen. Via een rollerband kon de doos naar buiten worden gerold en was de weg vrij voor de volgende klant.

Klanten waren zeer tevreden dat we open waren en de vrijwilligers waren blij dat ze veilig konden werken. Wellicht met een kleine aanpassing houdt Oss vast aan dit uitgifte protocol, zolang het virus onder ons is.

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email